Posvojitelji iz drugega vesolja


V mojem kozmosu  je tako: ko oddajam mačka, ki je priljuden, zvedav, brez vedenjskih posebnosti in zdrav, zanj potrebujem zgolj odgovorne posvojitelje. Znotraj te množice so različne podkategorije. Ena od njih so vesoljci.
Jih je kar precej.
Prepoznati jih je lahko.

Ko te posvojitelji kličejo, ker nameščaš več živali, od katerih bi oni morda eno posvojili, gre pogovor po običajnih tirnicah. Trije osnovni scenariji z nekaj malimi variacijami.  Izjemno predvidljivo. Ko te kličejo vesoljci, zelo hitro veš, pri čem si, ker na neki točki pogovora slišiš: ”mi bi mladička, da se nas bo lahko navadil”.
Ja, tako direktno sami povedo. Z drugimi besedami: ”smo iz druge galaksije”.
Zaradi medsebojne oddaljenosti delov vesolja za vsak slučaj še enkrat preveriš osnovne parametre odgovornega lastništva  in če so instrumenti še vedno v zelenih poljih, se pogovor o posvojitvi lahko nadaljuje, seveda v zožanem naboru, usmerjenem na mladiče. Ko z vesoljci podpišeš posvojitveno pogodbo in gre tvoj maček v novo življenje, v sebi veš, da si izbrala v redu dom. A ostaja tisto zrnce tujosti v čevlju, tisti grahec nenavadnosti, globoko v pernati blazini, večno odprto vprašanje.
Kaj je tako drugačnega v tistem delu vesolja, da se pol leta star maček, ki obožuje ljudi, božanje, druge mačke, pse in otroke, ne bi mogel navaditi?
Tam nekje do 16. tedna mačje starosti je – vse tako kaže –  odprto neko okno priložnosti, v katerem se maček še lahko navadi na te bizarne pogoje bivanja. Po tem obdobju je že čisto preveč zemeljski, utečen na kavču, pobraten s sesalcem, psom in otroškim vozičkom in takrat je že usodno prepozno.
Je pa tu še eno nikoli odgovorjeno vprašanje. Obrnjena perspektiva gledana v zrcalu med centrifugiranjem v pralnem stroju. Ob tem vprašanju se mislim malo zavrti, izgubijo se same v sebi, v nedoumljivi paradoksalnosti. Glava kar sama malo zmaje, da te misli poskačejo ven, ker jih je tako težko misliti.
Namreč:
Od kdaj se mački na koga navajajo?
Mar ni tako, da se moramo vsi okoli navaditi na njih in njihove posebnosti?
Kaj je takega v tistih delih vesolja, da se ta simpatična egocentrična bitja temeljno spremenijo – v prilagodljiva?
In še dalje: je mačji mladič sploh še maček, če se prilagodljivo navaja na svojo okolico?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s