Velika prednost mačk, ki so pred kratkim prišle s ceste


Problem združevanja mačk v gospodinjstvu je široko poznan. Presenetljivo pa je, kako se na take združitve odzivajo sveže najdenke!

Spominjam se, iz časov svojega aktivizma, vseh tistih suhcenih, smrkavih, z rahlo zapackanimi očkami. Odrasle, mladički. Vsi enaki – vsi prezebli. Nekateri plašni, drugi samo utrujeni. Ko so v začasnem domu združeni v konglomerat izčrpanih od ”svobodnega življenja” na cesti, postanejo izjemno tolerantni eden do drugega.
Nekaj časa traja, da se izčrpana telesa naspijo, si opomorejo od strahu pri odlovu, prevozu, veterinarskem pregledu, se sprijaznijo, da sedaj neka oseba dvakrat dnevno v njih tlači rožnate tabletke, po čemer vedno sledi konzervica (Je to nekaj slabega ali dobrega? Malo je neprijetno, malo je prijetno – kako naj se odločim? Bi se bala, bi bila jezna, vesela? Bi se še malo počohala pri tem človeku, ki mi vse to dela? Bi še malo premislila, pa se potem odločila, da ne bo narobe?). 
Ta čas, ko se navajajo na bivanje s človekom, stran od ceste, ko tuhtajo, če bi se te bali, te bili veseli ali kaj tretjega, drug drugemu niso glavni problem. Nimajo energije, da bi jo vlagali v medsebojna dokazovanja. Marsikateremu je večji problem človek kot nek drug muc.
Postopoma se nekateri sprostijo, začnejo igrati, drugi jih opazujejo, se morda celo sramežljivo pridružijo, s tistimi nekaj atomi energije, ki so jo pridelali v svojih še vedno shiranih telescih. Redko se je zgodilo, da se dva prav res nista marala med seboj. Bila je to velika izjema in ne pravilo. Pravilo je bilo, da so že v kratkem spali zloženi v velike tople brneče skladovnice – vsi nekoč prezebli, lačni, prestrašeni, sedaj pa so iz te skladovnice ljubeče mežikale priprte mačje oči.
To bi lahko lepo prenesli v svet združevanja lastniških muc – s posvajanjem mačk, ki se še niso povsem navadile na bivanje v človeški družbi. Namesto nekaj dni kujanja, pihanja in renčanja, poskusov odselitve od doma, gladovnih stavk in podobno, bi v nekaj dneh imeli dve mački, ki bi se med seboj lažje sprejeli, kot bi recimo sprejeli vas ali hrup sesalca.
Ne pravim, da bi sedaj vsi morali posvajati mačke, ki so ”sveže” s ceste. A če ste med tistimi, ki znajo poslušati nasvete in navodila začasnih skrbnikov in ki so že kdaj imeli mačko, potem je zdrava in še nekoliko ponižna in začudena muca, na katere belini se še malo pozna sivina s ceste, odlična opcija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s