O prehrani in dveh starih mačkah


Verjetno bi kakšen človek preživel 80 do 90 let kvalitetnega življenja, če bi vsak dan jedel mastno, sladko, rafinirano hrano. A to je bolj izjema, kot pravilo – ostali bi bili bolni, debeli, umirali bi zgodaj. Zakaj bi bilo pri živalih kaj drugače?


Zgodilo se mi je še v časih aktivnega prostovoljstva pri Društvu za zaščito živali. Delali smo materiale za koledar, že drugi po vrsti. Obiskali smo začasno namestiteljico mačke, ki smo jo želeli slikati za koledar Društva (mačko, ne gospe).
Ko sem vstopila, sta iz kuhinjskih stolov agilno skočili njeni dve tigrasti mački, ki sta do takrat spali, in me prišli radovedno in samozavestno pozdraviti. Mački sta si prisvajali moje dlani in hlačnice, saj veste, kot dobri gostitelj mačje vrste, ki te je vesel in si te želi malo prilastiti. Medtem sem izvedela, da sta mama in hči ter da štejeta 18 in 17 let!
Nejeverno sem gledala najprej mački, nato gospo, pa spet dve migotavi in brneči tigrici, ki sta mi že napol lezli v naročje. Moje naslednje vprašanje je seveda bilo, s čim ju hrani. Odgovor je bil znana znamka briketov višjega cenovnega razreda.
To je bilo eno od mojih prvih srečanj z živalmi ”starejšega letnika”, ko sem že bila seznanjena, da ni vsaka hrana kvalitetna, tudi če je – zahvaljujoč oglaševanju – široko dostopna in uporabljana. Od takrat vedno vprašujem lastnike, s čim hranijo svoje nadpovprečno stare in vitalne živali.
Ker me zanima.
Ker želim tudi sama ravnati tako, da bodo moji ljubljenčki dolgo in kvalitetno živi.
Odgovori se razlikujejo. Najdejo se taki, katerih pes ne želi uživati nič drugega kot kakšno supermarket-znamko, pa kuža deluje na pogled 5 let mlajši, kot je. In tudi nima nobenih težav z zdravjem. A to je velika izjema. Praviloma se odgovori gibljejo v rangu znamk iz specializiranih trgovin, v kombinaciji z doma pripravljeno hrano. Za srečanja z mačkami se bolj redko zgodi, da bi bil zraven lastnik in odgovoril glede starosti in hrane, tako da tu moja statistika šepa.
Tudi moja osebna izkušnja pritrjuje, da lahko zdravje živali ubira presenetljivo vztrajna in dolgoživa pota. Ne morem sprejeti, da bi bilo to možno ob neustrezni prehrani. Kakšna pa je ustrezna? Tu se mnenja zelo delijo.
Ta sestavek nima namena delati reklamo za kakšno od znamk, pač pa spodbujati k branju etiket na hrani za ljubljenčke. Saj na izdelkih zase jih tudi preberete. Vsaj upam?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s