Imam mačko, želim si še eno – kako ju uspešno združiti?


Vsi poznamo zgodbe, kakoje nekdo svoji mački za družbo pripeljal še eno. Namesto veselja in sreče, pa je prva mačka pokazala vse kaj drugega  – se jezila na novinko, jo napadala, ni hotela jesti, šla od doma za par dni. Poznamo pa tudi ogromno zgodb, kjer se je prvotna nejevolja zasukala v pravo mačje zavezništvo. Kje je ključ do hitrega uspeha?


Pomembno pravilo je: bolj ko so mačke povezane z vami in bolj ko živite v stiku z njimi, lažje boste vplivali na njihova medsebojna razmerja. Če imate mačke, ki jih enkrat dnevno na dvorišču nahranite, vmes pa živijo kot jim ustreza, jih boste zelo, zelo težko prepričali, da je nova članica nekaj, česar morajo biti vesele. Morda je bodo, morda ne, ni pa to vaše polje vpliva, ker v svetu svojih mačk kotirate zgolj kot nekdo, ki enkrat dnevno nahrani.
Če pa so vaše mačke vaši pravi družinski člani, z veliko obojesmerne komunikacije, medsebojnega branja in sporočanja notranjih stanj,  potem je možnost uspeha veliko večja.


Pred prihodom nove mačke – vaša psihična priprava

1.    Razumite, da mačkam ne bo prijetno
To je vaša zamisel, one to razumejo kot grožnjo. Prva mačka ima vsiljivko na svojem teritoriju, novinka pa je zmedena, ker je menjala okolje, sedaj se pa še neka druga mačka jezi na njo… Če ne gre za mladičke ali mačke ravnokar iz ceste, bo najverjetneje tako, da bodo začetni problemi. Na to se morate psihično pripraviti.
2.    Pričakujte nepredvidene težave
Dobro je, da se pozanimate, kakšni so mačji odzivi na novinke. Youtube je vaš zaveznik glede tega! Še vedno pa je možno, da bodo vaše mačke pokazale nekaj čisto novega, česar vam nihče ni omenil kot možnost. Če pričakujete, da vas bodo presenetile, to spoznavanje za vas ne bo tako stresno.
3.    Planirajte – izberite primeren čas
Stresno izpitno obdobje, čas menjave službe ipd. ni primeren čas za take združitve. Izberite mirno obdobje, ko se boste lahko posvetili mačjim zadevam. Najbolje je začetek praznikov, počitnic, vikenda ali pa – ko se selite! Vaša mačka bo tako ali tako menjala teritorij in morala sprejeti kup novih elementov v okolju. Kaj lahko se zgodi, da bo zadržana ali celo skregana z vami že brez novinke. Tako rešite dve zadevi naenkrat.
4.    Imejte jasno sliko, kako bo na koncu združevanja
Odnosi so procesi in v primeru ljubljenčkov človek lahko zelo močno vpliva na te procese. Ne sprejmite manj kot harmonijo med vsemi vami! Kakšen ”družinski prepir” tu ali tam, za najbolj udobno ležišče ali za prvi dostop do skledice, je običajna stvar. Neprestano renčanje, strmi pogledi, mlatenje z repi  in vojno stanje ni običajna stvar. S tem se ni potrebno sprijazniti.
Po prihodu nove mačke
1.       Naj dojamejo, da je skupaj lepše kot narazen
To je osnovno pravilo. Vsako bitje bo raje počelo nekaj prijetnega kot nekaj neprijetnega. Sedaj govorimo o mačkah, torej so možne prijetnosti:
·        igra
·        hrana
·       crkljanje.
Prvi stiki obeh mačk naj bodo začinjeni z enim ali  več od naštetih elementov. Mačja logika bo že po nekaj srečanjih izračunala, kje je več ”profita”.
2.       Kontrolirajte srečanja
Na začetku želite vedno biti zraven, ko sta mački v istem prostoru. Na ta način lahko usmerjate dogajanje in zmanjšate število neprijetnih doživetij glede na prijetna.
3.       Preusmerite strah ali agresijo v drugačno vedenje
Le katera mačka se lahko upre vrvici, ki izginja iz vidnega polja za nekim predmetom?
Le katera mačka se lahko upre veščemu čohljanju, ki traja dlje od njene trme?
Svojo obstoječo mačko zelo dobro poznate in veste, kako jo pomiriti ali navdušiti. Uporabite te vzvode, ko se začne kujati ob novinki. Morda bo trajalo tudi pol ure, da bo prvič postala igriva namesto jezna in s tisto vrvico ob ”skregani” mački se boste počutili prav trapasto. A drugič bo že minutka manj in sčasoma se bosta mački spozabili in hkrati segli po isti vrvici. Sledil bo grd pogled na drugo mačko, a ker se bo vrvica takoj zatem spet premaknila… 😉
4.       Več pozornosti na stare člane gospodinjstva
Sama se vedno držim pravila, da se mora novi član bolj prilagoditi, ker je zadnji prišel in ker so ostali nekako oškodovani ali ogroženi ob prihodu. Starim članom krdelca se je spremenil ustaljeni red, novi član pa sploh ne ve, kaj je tukaj red, ker se mu je tako ali tako svet na glavo obrnil.
Novi član se bo prilagodil na karkoli pač bo, zato je treba najprej pomiriti in potolažiti žalujoče in zagrenjene ostale, da sprevidijo, da bo sedaj tudi dalje ljubeče in zabavno in okusno. Novi član bo potem lažje sprejel novi svet, če se v njem ne bodo jezili na njega ali ga napadali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s