Treba je prijaviti namerno zapustitev

Ko živali pridejo v zavetišče, postanejo občinski strošek in s tem  strošek vseh davkoplačevalcev. Tako vsi prevzamemo na sebe breme neodgovornosti peščice posameznikov.

awareness - prijavi zapustitev

Psi in mačke žal ne govorijo. Vsaj ne v tem smislu, da bi znali odgovoriti na ključna vprašanja.

Kdo te je skupaj z brati in sestrami pustil v škatli pri smetnjaku?
Kdo te je privezal v gozdu za smreko?
Kdo te je porinil iz avta v nepoznanem kraju in hitro odpeljal?
Kje si živela do trenutka, ko si postala odvečna?
Kje si živela, dokler se niso odločili, da te utopijo, niso pa računali, da boš preživela?

Odgovora na ta vprašanja ni. Vsaj ne od tistih, ki jim je bila storjena ta krivica. Mahajo z repi, butajo z glavami, predejo, nosijo žogice, lezejo v naročje, odgovorijo pa ne.

Velika prednost mačk, ki so pred kratkim prišle s ceste

Bi pa bilo dobro kdaj dobiti te odgovore. Morda od kakšnih pozornih sosedov, ki so opazili, da Piko več ne laja ob vsakem premiku na ulici. Morda od kakšnega poštarja, ki ga po novem nihče ne opazuje izza ograje. Morda od sorodnikov, prijateljev, najemnikov. Od šank-prijatelja, ki je med rundo preveč izvedel nekaj zanimivega. Pač od kogarkoli, ki je povezal dva navidezno nepovezana podatka. Neko izginotje in neko objavo nekega zavetišča.

dog-562593_640
Vse te živali so do prihoda v azil nekje morale živeti. Imele so interakcije z ljudmi, bile so del družbe, na svoj način. Ko nenadoma izginejo iz okolja ter se pojavijo javno objavljene na spletu skupaj s sliko, bi bilo res osvežujoče imeti možnost, da se kaznuje tiste, ki namerno zapustijo. (Dokazljivost tega ravnanja je sicer problematična, a to je drugo vprašanje. Prvi korak je to, da nekdo sploh opazi in prijavi.)

Ne samo, da ti ljudje obesijo na nas strošek svoje neodgovornosti, tudi živali povzročijo neizmeren stres. V času do prihoda v azil pa žival doživi še loterijo ceste in naključnih srečanj – samostojno sprehajanje namreč ni varno.

Zato: če veste za koga, ki je namerno zavrgel svojega ljubljenčka, spregovorite! Če ste priča zapustitve, slikajte ali snemajte vozilo, storilca in nato ukrepajte.

Tako bo postopoma postalo tudi to zavržno dejanje in ne nekaj, kar ”se pač dogaja”.Kako prijaviti vsa neprimerna ravnanja z živalmi? Klikni za pojasnila.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s