Spomin na srednjo šolo :)

 

Avtorsko delo ”Don’t smoke, don’t drink, don’t fuck” je nastalo leta 1997 za srednješolsko tekmovanje. V njem sem sociološko pogledala na delček mladinskega subkulturnega dogajanja v tistem času v Sloveniji in širše – na straight edge.

Ko danes berem ta stari tekst, lahko opazim močne razlike v družbi in kulturi, ki smo jih ustvarili v teh 18 letih, kar sem se lotila pisanja.

Če je konec 90-ih veganstvo bilo nekaj izrazito subkulturnega (morda celo kontrakulturnega, skozi določene prakse uničevanja osnovnih sredstev podjetij, ki so izkoriščala živali – cirkus, laboratorij, tovornjak na poti v klavnico), je danes integrirano v potrošniško družbo in nekaj širše poznanega, prakticiranega in tudi seveda sprejetega.

Razlika med ”tedaj” in ”danes” je tudi v tem, da materialov za raziskovalno nalogo nisem mogla poklikati na internetu, ampak je bilo treba dobiti fizične revije, fanzine. Informatorjev nisem mogla poklicati po Skype-u v ZDA ali vsaj po mobitelu znotraj Slovenije, ampak je bilo treba ljudi srečati ali jim napisati fizično sporočilo (znamka, kuverta itd). Fotografije grafitov na koncu naloge so dejanske fizične fotografije, prilepljene na list papirja. Old skul!

Še ena razlika med tedaj in danes je v meni. Takrat mi sploh ni bilo jasno, da bi mi kdo na Gimnaziji Poljane lahko zameril, da nisem šla na podelitev priznanj za zmagovalce v Cankarjev dom. Danes to lahko razumem, še vedno pa vem, da je bilo za tisto veganko z irokezo takrat tako najbolj prav.

Če si upaš pogledati v preteklost, klikni na spodnji link. Čaka te čudovito Times New Roman doživetje.

http://online.fliphtml5.com/wrqz/oxym/#p=1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s